Bezoekerscentrum SHIP IJmuiden

Maak kennis met de grootste zeesluis ter wereld

Het Noordzeekanaal is de economische levensader van de IJmond-regio, met een sterke internationale concurrentiepositie. Om die positie ook in de toekomst te behouden, wordt in de haven van IJmuiden de grootste zeesluis van de wereld gebouwd: 500 meter lang en 70 meter breed. Hier varen straks de allergrootste vracht- en cruiseschepen het kanaal in en uit.

Bezoekerscentrum SHIP

Vlak naast de bouwlocatie van de nieuwe zeesluis staat bezoekerscentrum SHIP (Sluis haven informatie Punt). In SHIP volg je de ontwikkeling van dit megaproject op de voet en maak je kennis met de functies en beroepen die de haveneconomie te bieden heeft. Ontwerp77 ontwierp de tentoonstelling in samenwerking met Podium. De uitvoering is door Brandwacht en Meijer gedaan. Uniek gegeven: de tentoonstelling werd from scratch ontworpen. Het gebouw werd er later omheen gebouwd.

 

Groot, groter, grootst

Bij binnenkomst in SHIP word je direct het havengebied in gezogen. In een timelapse video vaar je op de boeg van een olietanker je het kanaal op en krijg je in korte tijd een beeld van de activiteiten in het gebied. Die zijn divers: natuur, recreatie, visserij en industrie gaan in de IJmond hand in hand. Vervolgens kom je in een gigantische ruimte, waar je door en over de sluizen heen kunt lopen en zelf de sluis kan bedienen in een virtuele setting. Schaalmodellen laten zien hoe zeeschepen door de tijd steeds groter en groter zijn geworden. Via de technische ruimte, met verdiepende informatie over de bouw van de sluis, beland je in de toekomstkamer.

Beroepencommunicatie

De bouw van de sluis is de directe aanleiding voor het bezoekerscentrum, maar het belangrijkste doel van SHIP is beroepencommunicatie. De bedrijven in het havengebied hebben namelijk dringend behoefte aan vakmensen. Aan de hand van interviews, paspoortjes en een virtuele game worden de diverse functies en beroepen in het havengebied uitgelicht. Zo krijgen bezoekers een helder en compleet beeld van wat het havengebied in feite is: een vitale, innovatieve economie die op hoog internationaal niveau presteert.

Samenwerken? Leuk!

0343 55 13 10

info@ontwerp77.nl

LinkedIn

Facebook

Instagram