Inrichting spoorinfra expo

Ontmoeten en inspireren in Railcenter Amersfoort

Op het terrein van de oude Wagenwerkplaats in Amersfoort staat het nieuwe gebouw van Railcenter. In dit prachtige pand, in een omgeving die ruim honderd jaar spoorgeschiedenis herbergt, hebben we een expositie gebouwd waar bezoekers kunnen ervaren wat het Railcenter is, waar het voor staat en wat er allemaal kan.

Kennisoverdracht

Railcenter is er voor professionals in de railinfra. Hier zijn faciliteiten om nieuwe technologieën te testen en situaties op het spoor te simuleren. Er worden opleidingen verzorgd en het biedt een podium voor spoorbedrijven om zich te profileren. Het is een plek waar vakmensen elkaar ontmoeten. In de expositie gaat het niet zo zeer om kennisoverdracht, maar staat de beleving centraal. Van een railsector die innovatief, modern en volop in beweging is, die internationaal voor op loopt en cruciaal is voor de mobiliteit van Nederland.

Stijl: futuristische vormen

De stijl is afgeleid van de schematische weergave van het spoor zoals we die kennen uit de tram, de metro en de stations. Een netwerk van stippen, dat staat niet alleen symbool voor het spoornetwerk, maar ook voor het netwerk van mensen áchter het spoor. Elke schakel in dit netwerk heeft zijn functie: van de elektromonteur tot de minister van verkeer en waterstaat. Als een van die schakels uitvalt, heeft dat gevolgen voor de andere. Deze stijl is in 2D doorgevoerd, maar ook in de 3D ontwerpen van de expositiemeubels en de ontvangstbalie.

Spoorbeleving

Bij binnenkomst in het railcenter valt als eerste de ontvangstbalie met zijn futuristische vormen op. Op de eerste verdieping de expo is ingericht, daar hebben we een historiewand ingericht, waar de ontwikkeling van het spoor wordt gereconstrueerd. Hier is ook de game Spoorspreuk, waarbij je waar je elektro speelt met vaktermen en uitdrukkingen uit de spoorwereld. De expositie is in 5 hoofdthema’s verdeeld: veiligheid, vakmanschap, duurzaamheid, innovatie en betrouwbaarheid. Die thema’s zijn verbeeld op de wand van de expo en in de twee grote ‘spoorpoorten’. Aan de buitenkant laagdrempelig, van binnen wat meer verdiepend, voor de insiders. Voor de inspiratie en realisatie van de expositie hebben we samengewerkt met Podium en Flink.

Samenwerken? Leuk!

0343 55 13 10

info@ontwerp77.nl

LinkedIn

Facebook

Instagram