Grebbelinie bezoekerscentrum

Beleef de geschiedenis van de Grebbelinie

In het Fort aan de Buursteeg, het grootste fort van de Grebbelinie, mochten wij samen met Podium het bezoekerscentrum inrichten dat de geschiedenis van de Grebbelinie vertelt en het startpunt is van wandel- en fietsroutes.

De Grebbelinie is een waterlinie op de grens van Utrecht en Gelderland. Door de eeuwen heen heeft dit gebied een belangrijke strategische functie gehad: in de zestiende eeuw, in tijd van Napoleon en gedurende de twee wereldoorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de verdedigingswerken met groen overdekt en ontstond er een natuurgebied, met natte graslanden, velden, weilanden en bos.

Fort aan de Buursteeg

Vanaf 2009 is men begonnen om de ‘vergeten’ linie weer herkenbaar te maken. Restanten van het militaire verleden, zoals forten, bunkers en kazematten zijn blootgelegd en gereconstrueerd aan de hand van historische kaarten en bodemvondsten. Zo ook het Fort aan de Buursteeg bij Renswoude. In het bezoekerscentrum moest een aantal elementen worden ingepast: een beleving die de functie van het fort in verschillende tijdvakken laat zien, een ruimte met verdiepende informatie en een filmzaal waar ook vergaderd kan worden. Dit alles moest gerealiseerd worden in een glazen bak, zonder buitenmuren. Daardoor moesten we creatief te werk gaan samen met IQ Media, Podium en Flink.

Interactie

Als laatste kom je in een donkere ruimte. Hier bevindt zich de landschapstafel: een tafel in de contouren van de Grebbelinie waarop animaties worden geprojecteerd die de functies en geschiedenis van de Grebbelinie op een interactieve manier uitleggen. Getuigen van de Grebbelinie vertellen hun persoonlijke verhaal door de hoorns van veldtelefoons die verspreid door de expositie hangen. Over het rampjaar 1672, over de Franse tijd en over de Duitse bezetting. Op wandpanelen vind je meer verdiepende informatie en in vitrines staan bijzondere bodemvondsten, zoals een Duitse helm en kanonskogels.

Loopgraven en bunker

De filmzaal heeft de vorm van een bunker midden in de glazen ruimte. Als je door de filmzaal heen loopt, loop je door een echte loopgraaf naar Frans model en vervolgens een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog. Hierin is een schietgat gemaakt, waardoor je beelden ziet van inslaande mortieren en een vliegtuig dat wordt neergeschoten, terwijl je de kogels hoort fluiten.

Samenwerken? Leuk!

0343 55 13 10

info@ontwerp77.nl

LinkedIn

Facebook

Instagram